Kycklinggryta med citron
4 port
Det här behövs:
450 g kyckling, lårfilé
1 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 1/2 dl Kelda, lagalätt eller Ljuva mat, 5%
1 hönsbuljongtärning
1 tsk japansk soja
1 msk honung
4 stjälkar selleri, i bitar
1/2 citron, strimlat i skal och pressad saft
Dekoration:
1 msk citron, strimlat skal
1 msk färsk rosmarin, hackad
Gör så här:
1. Dela lårfilébitarna på mitten. Bryn bitarna i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta.
2. Tillsätt lagalätt, buljongtärning, soja, honung, selleri och citron. Låt grytan sjuda, ca 10 min. Kontrollera att köttsaften är ofärgad.
3. Smaka av grytan och dekorera med citronskalsstrimlor och rosmarin. Servera med ris och sallad.
Ölgryta med svamp:
Traktörpanna 0250, 0250T, 0285T, 0130S, 0610WB
Stekgryta nr. 0300, 0310, 0400, 0410, 0510
4 port.
Det här behövs:
500 g benfritt kalv- eller griskött av bog
1 gul lök, i smala klyftor
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 tsk timjan
2 dl mörkt öl
1/2 dl svartvinbärsgelé
1 dl mellangrädde
1 msk kalvfond, konc
1 msk soja
1 msk majsstärkelse
100 g kantareller eller champinjoner, delade
5 salladslökar, grovt skurna
Gör så här:
1.Skär köttet i träningar, 3x3 cm stora
2. Bryn köttärningarna och löken i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta.
3. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Späd med mörkt öl. Låt grytan sjuda, ca 30 minuter.
4.Tillsätt svartvinbärsgelé, grädde, kalvfond och soja. Red av grytan med majsstärkelse utfört i lite kallt vatten. Låt grytan koka upp.
5. Fräs svamp och salladslök i lite smör och tillsätt det till grytan. Servera med kokt potatis och broccoli.